六年级下册英语阅读理解含答案 一、阅读理解 1.阅读理解阅读理解,判断句子正误 Hi. My name is Zhangpeng. I'm 11 years old. I'm 1.62 metres tall. I'm 45 kilo-grams. I like drawing pictures. Every morning, I go to school with my good friend, Dongdong. We go on foot. Dongdong is 11 years old. He's 2 kilograms heavier than me. But I'm 3 cm taller than him. We study in No. 1 Primary School. Wenwen is my sister. We're in the same (一样) school. She's one year older than me. She likes sports. She is taller and stronger than me. She loves me and I love her, too. (1)Zhang Peng is 1.62 metres. (2)Zhang Peng is older than Dongdong. (3)Dongdong is 2 kilograms heavier than Zhang Peng. (4)Wenwen is 2 years older than Dongdong. (5)Wenwen is stronger and taller than Zhang Peng. 【答案】 (1)1 (2)0 (3)1 (4)0 (5)1 【考点】阅读理解 【解析】【分析】这是一篇介绍张鹏,东东和雯雯情况的短文。 (1)句意:张鹏 1.62 米高。根据短文叙述 I'm 1.62 metres tall. (我 1.62 米高。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。 (2)句意:张鹏比东东年龄大。根据短文叙述 I'm 11 y ears old. (我 11 岁了。)和 Dongdong is 11 y ears old. (东东 11 岁了。)可知两人同岁。题目叙述错误。故答案为:错误。 (3)句意:东东比张鹏重 2 公斤。根据短文叙述 He's 2 kilograms heav ier than me. (他比我重 2 公斤。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。 (4)句意:雯雯比东东大 2 岁。根据短文叙述 I'm 11 y ears old. (我 11 岁了。)和Dongdong is 11 y ears old. (东东 11 岁了。)和 She's one y ear older than me. (她比我大 1 岁。)可知大一岁。题目叙述错误。故答案为:错误。 (5)句意:雯雯比张鹏既壮又高。根据短文叙述 She is taller and stronger than me. (她比我既壮又高。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。 【点评】这是考查阅读理解的题目。首先仔细阅读短文,然后根据短文叙述来判断正误。 2.阅读理解阅读理解 A ...