完形填空安徽真题剖析(2018·安徽中考)Ⅶ.完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳选项。AWhentheSpringFestivalfalls,redflowersbloom(盛开)onthewindowsofmyhome.Ofcourse,thesearenot46flowers.Butinthecoldof47,thesewonderfulflowersbringwarmthtous.Theyaremadeofpaperbymy48,whoisnowaged70.Withafewcuts,she49apieceofpaperintoabeautifulworkofart.Whenmygrandmawasyoung,shewasconsideredclumsy(笨拙的)inthe50.Butonacoldwinternight,shesawsomebeautifulredpaper51onhernewneighbor'swindows.Shewassointerestedinitanddecidedto52fromherneighbor.Tonsofpaperwaswasted,andherfingerswerecutmanytimes.Butshe53practicing.Ittook10years54mygrandmacouldmakepaperartskillfully(娴熟地).Theredflowers,bloominglikeburningfire,lightupherworld.Now,everyoneinthevillage55her.Mygrandma'sstoryhasshownmewhatittakestorealizeone'sdream.46.A.niceB.realC.fullD.sweet47.A.springB.summerC.autumnD.winter48.A.sisterB.auntC.motherD.grandma49.A.changesB.spreadsC.placesD.burns50.A.cityB.townC.villageD.block51.A.artB.moneyC.wallD.books52.A.buyB.stealC.learnD.borrow53.A.endedupB.keptonC.putoffD.thoughtabout54.A.beforeB.afterC.whileD.since55.A.servesB.pardonsC.respectsD.warnsBAsaforeigner,it'shardformetotellwhatChinesepeoplearelike.Butmy56inBeijingsaidsomething.Acoupleofweeksago,Iwenttobuyfourbigsuitcases(行李箱)fortravel.57Iwasgoingdownthestreet,itsuddenlyrainedheavily.Astrangercalledmeintohislittleshop.He58meacupofteaandachair.Whentheraingot59,Ithankedhimandrushedtoa60nearbytobuymysuitcases.Ifyou'veevertriedtopushfourbigsuitcasesbyyourself,youmayunderstandmy61.Ilookedsilly,forthesuitcasesweredancingwildlyacrossthefloor.ThenIgota62ontheshoulder.Itwastheseller.HesignedthatIshouldwait.Afewminuteslater,he63inacar,andputthesuitcasesinside.Thenwewentdriving64alongtheroadtomyhome.Iofferedhimsomemoney,buthe65.InbrokenEnglishhesaid,“Feelgood...helpyou.”Now,youcanseeChinesepeoplearealwaysreadytohelpyou.56.A.friendB.teacherC.inventionD.experience57.A.IfB.AsC.AlthoughD.Because58.A.foundB.boughtC.madeD.offered59.A.harderB.lighterC.thickerD.faster60.A.storeB.hallC.labD.school61.A.languageB.sentenceC.situationD.advantage62.A.wingB.coinC.scarfD.touch63.A.laydownB.droveupC.fellbehindD.wentaway64.A.happilyB.lazilyC.bravelyD.poorly65.A.missedB.noddedC.refusedD.failed参考答案A【篇章导读】本文通过作者的奶奶剪窗花的故事告诉我们对于自己的梦想要坚持不懈、永不放弃的道理。【答案及解析】46.B句意:这些不是真花。nice“好的”;real“真的”;full“满的”;sweet“甜的”;根据下文“Theyaremadeofpaper”可知不是真花,故选B。47.D句意:在寒冷的冬天。spring“春天”;summer“夏天”;autumn“秋天”;winter“冬天”;根据cold可知是冬天,故选D。48.D句意:它们是我奶奶用纸做的。sister“姐妹”;aunt“阿姨;姑(舅)妈”;mother“妈妈”;grandma“奶奶”。根据下文“...mygrandmacouldmakepaperartskillfully.”可知是奶奶,故选D。49.A句意:她把一张纸变成一件漂亮的艺术品。changes“改变”;spreads“传播”;places“放置”;burns“焚烧”。change...into...“把⋯⋯变成⋯⋯”。50.C句意:在村子里她被认为很笨。city“城市”;town“城镇”;village“村子”;block“街区”。根据第二段最后一句“Now,everyoneinthevillage55her.”可知是村子,故选C。51.A句意:在邻居的窗户上她看见了一些漂亮的纸艺术品。art“艺术”;money“钱”;walls“墙”;books“书”。根据下...